„Ochii sunt oglinda sufletului” este un discurs popular care pune în evidență importanța ochiului nu numai asupra imaginii unei persoane, ci și asupra modului său de a relaționa. O prin ochi pot fi transmise sentimente, emoții și stări de spirit, dar, de asemenea, pot să arate starea pielii și stilul de viață al persoanei (oboseală, lipsa somnului, îmbătrânirea, dieta slabă, stresul …) . Acordarea atenției igienei, îngrijirii și înfrumusețării zonei ochilor este de o importanță vitală pentru a evita ca estetica să ajungă să distrugă o expresie.
Pentru a aborda în mod adecvat produsele cosmetice și îngrijirea care trebuie acordată zonei oculare, este esențial să se ia în considerare o serie de elemente care sunt tipice și caracteristice acestei zone faciale. Zona oculară concurge cu o serie de factori anatomici și fiziologici care fac din aceasta o zonă extrem de fragilă și sensibilă și, prin urmare, capabilă să genereze o mare varietate de probleme estetice.
Conturul ochilor – ce este?
Pielea care alcătuiește ceea ce este cunoscut colocvial drept „conturul ochilor” este mult mai subțire (300-800 microni) decât restul feței și corpului, are foarte puține glande sebacee și distinse cu multă ușurință. Acest lucru se întâmplă într-o zonă în care există 22 de mușchi periorbitali, care sunt în activitate permanentă din cauza clipirii și a restului mișcărilor ochiului.
Periorbitalul pielii, ca și cel al restului feței, este supus unei frecvențe mari la expunerea razelor solare. Expunerea la soare usucă pielea și provoacă distrugerea fibrelor de colagen și elastină, ceea ce provoacă îmbătrânirea acestuia și accelerează apariția ridurilor.
Pentru a facilita mobilitatea globului ochiului în cavitatea orbitală, spațiile dintre mușchii ochiului și osul pereților sunt umpluturi de lobi de orbital gras. În condiții normale, aceste ochi de adipozitate sunt limitate și reținute de o membrană, numită sept orbital. De-a lungul anilor s-a produs o relaxare a acestei structuri musculocutane de izolare, care poate fi agravată de circumstanțe concurente (obezitate, probleme de vedere, reținerea lichidelor) și dă drept rezultat aspectul așa-numitelor pungi palpebrales.
Ochii, pe lângă faptul că joacă un rol vital, sunt câteva organe deosebit de delicate, astfel încât legile cosmetice din diferite țări publică prevederile lor listele de reglementare a ingredientelor și coloranților limitată în mod specific la aplicarea sa în zona ochilor și de care au nevoie în ele unele criterii de siguranță mai stricte decât cele aplicate în ingredientele cosmetice destinate altor zone ale corpului.
Probleme estetice ale zonei ochilor
Sunt alterări ale colorării pielii de sub ochi datorită unei producții excesive de melanină și dilatării capilarelor aproape de suprafața pielii. Factorii ereditari sunt una dintre cauzele care conduc (persoanele cu antecedente familiale de cercuri întunecate sunt mai susceptibile de a le avea). În albul de rasă, acest lucru apare și în subtipurile cu pigmentare crescută (cum ar fi Marea Mediterană). Vasodilatația fiziologică și pierderea grosimii pielii care are loc de-a lungul anilor determină cearcănele sunt accentuate la persoanele în vârstă. Pe lângă aceste circumstanțe, cercurile pot apărea ca rezultat al bolii (alergii, eczeme, dermatite atopice, conjunctivite, stări de alterare hormonală, probleme vasculare etc.).
Contrar a ceea ce se credea în mod tradițional, expunerea la soare, oboseala sau lipsa somnului nu sunt o cauză directă a cearcănelor, dar le înrăutățesc și le fac mai vizibile. Genți de palpebral. Este proeminența, vizibilă extern, adipozitatea care anatomic există în regiunile orbitare ale tuturor ființelor umane, dar poate fi, de asemenea, cauzată de un singur exces de piele, care apoi este mai izbitor în pleoapele superioare.
Există o anumită predispoziție constituțională ereditară pentru a prezenta acest tip de defect estetic, tendință care se accentuează odată cu vârsta. În unele cazuri, pungile își au originea într-o retenție de lichid (edem); atunci pot fi indicative ale existenței unei boli sistemice de origine inimă, rinichi, tiroidă, pierderi de proteine sau modificări imunologice. Unele procese patologice adecvate ale pielii (eczeme de contact) pot provoca, de asemenea, acest tip de defect estetic. Așa cum se întâmplă cu cearcănele, există un set de factori externi care pot favoriza apariția sacilor palpebrales: consumul excesiv de alcool și snuff, consumul puțin sănătos, sedentarismul vieții, stresul sau tulburările somnului.
Sfaturi de la farmacie
Utilizarea produselor cosmetice și conservarea sănătății ochilor. Folosiți de preferință produse cosmetice fără parfum, hipoalergenice și fabricate de companii recunoscute. Spălați-vă mâinile înainte de a pune sau îndepărta lentilele de contact și machiaj numai după ce ați plasat-o. Spălați des pensulele și elementele de aplicare a machiajului. Reînnoiți aceste elemente de fiecare dată când este achiziționat un container nou. Nu plătiți și nu cereți produse cosmetice altor persoane.
Umbrele pentru ochii geroși, irizați, perlate sau alte tipuri mai strălucitoare sunt mai susceptibile de a provoca probleme oculare. Evitați aplicarea produselor cosmetice prea aproape de ochi. Nu aplicați eyeliner pe marginea interioară a pleoapei. Nu aplicați machiaj în timp ce acesta este în mișcare. Nu aplicați produse cosmetice dacă ochii sunt roșii, umflați sau prezintă semne de infecție. Dacă aceste simptome persistă trebuie să vizitați un oftalmolog.